neděle 17. února 2013

Konference iCON Edu

V sobotu jsem se zúčastnila konference iCON, která probíhala 15. a 16. února v prostorách Národní technické knihovny v Praze. Byla to historicky první česká konference pro příznivce značka Apple.
Pro učitele byla zajímavá hlavně její sekce nazvaná iCON Edu, která se věnovala využívání iPadů ve výuce.
Účast byla zdarma a byl o ni veliký zájem. Dostat se na tuto konferenci nebylo jednoduché, protože vstupenky byly rozdány již dávno před zahájením. Komu se to podařilo, určitě nelitoval. Měli jsme možnost zúčastnit se praktických workshopů, na kterých nám nadšení učitelé předváděli, jak je možné obohatit výuku pomocí iPadu.
O to, jak pracovat s iPadem v různých předmětech se s námi podělil Libor Klubal z Wichterlova gymnázia v Ostravě. Zaujaly mne různé aplikace na fyziku a matematiku. Například Algebra Touch. I když jste se na konferenci nedostali, můžete se o mnoha aplikacích dovědět ze stránek tohoto učitele. 
Velmi inspirativní bylo i vystoupení Petry Boháčkové a Bohuslava Hory, kteří mimo jiné předvedli, že zapálení učitelé dokážou ve výuce úspěšně využít i aplikace, které nejsou primárně pro výuku určeny. Třeba Sock Puppets nebo Foldify. Setkání s rozšířenou realitou, o které jsme si mohli přečíst nedávno na stránkách Spomocníka, zanechá i v žácích určitě velký dojem. Bylo zajímavé vidět a slyšet, jak dávají tito učitelé různým aplikacím výukový smysl.
Již dopoledne mne zaujalo vystoupení Ivy Jelínkové a Lenky Říhové, kde nám ukázaly jak používají iPad pro výuku dětí s různými speciálními potřebami. Vidět na videích, jak mnohostranně iPad dětem pomáhá, bylo úžasné. Těšila jsem se na jejich odpolední workshop, kde jsme se proměnili v žáčky a vyzkoušeli si množství různých aplikací na iPadech zapůjčených jedním ze sponzorů akce. Obě přednášející se práci s iPady věnují již dva roky a poznatky, které shromažďují na svých stránkách iSEN, se jistě budou hodit nejen učitelům ze speciálních škol.
Konference byla velmi inspirativní. Všichni přednášející ukázali, že iPad je možné v rukách zapálených a nadšených učitelů proměnit v úžasný nástroj pro výuku. Jsem ráda, že jsem se mohla zúčastnit a těším se na další podobná setkání.

3 komentáře:

  1. Přečetl jsem si zprávu se zájmem. Díky ní jsem ale na rozpacích. Pravděpodobně žiji v bublině, která mě již vysloveně odděluje od naší domácí reality. Já jsem o té konferenci nikdy předtím neslyšel. Jak je to možné? Opravdu je můj problém tak vážný?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jaká byla propagace této akce. Já jsem se o ní dověděla na sociální síti G+. Je pravda, že jsem v kontaktu s několika z přednášejících. Další akce v Praze o využití iPadů ve výuce má být Učitelský summit 2013, který pořádá firma 24U 20.4.2013.

      Vymazat
  2. Jestli ono to nebude tím, že tohle byl první ročník, tedy pokud jde o ICON.

    OdpovědětVymazat