sobota 24. září 2011

Jak jsme dělali Prezi prezentaci

Se sedmáky jsem chtěla vyzkoušet tvorbu prezentací v Prezi. Pracovali jsme s Prezi již loni, ale s jinou třídou. Tenkrát jsem jim většinu věcí ukázala. Teď jsem se rozhodla, že je prostě jen tak "hodím do vody".
Na začátku jsem jim na jedné z prezentací uveřejněných na webu ukázala, jak taková pěkně zpracovaná prezentace vypadá (dosud se setkali jen s Power Pointem). Když se v průběhu ukázky ozvalo: Hustýý!, věděla jsem, že se chytli. Potom jsem zkontrolovala, že se všem podařilo zaregistrovat (registrace je zdarma na 100MB prostoru), případně jsem jim s tím pomohla (jsem sice člověk, ale některá slovíčka z těch ověřovacích obrázků také někdy nejsem schopná rozluštit). Po přihlášení jsem jim ale dala najevo, že jim nic ukazovat nebudu, ať si zkoumají.
Kam kliknout, aby se jim otevřela nová čistá prezentace, zjistili hned. I prvotní výběr typu. Pak ale přišel první zádrhel (v každé nové prezentaci se uprostřd objeví nápis ve smyslu: klepněte někam a začněne, jenže samozřejmě anglicky... Pani učitelko, já tady ten nápis nechci...A jak mám psát?....Jenže paní učitelka je zradila: Učíte se anglicky? Tak si to přeložte...A když ne, máte přece ....chtěla jsem říct: Google překladač. To je moje oblíbená věta. A protože je oblíbená a už ji slyšeli mockrát, nebylo třeba ani dokončovat...začali ťukat slovíčka, jenže pak se ale přece jen našel jeden, který umí :-)...Prostě klepněte a pište!..Po tom nesmělém úvodním krůčku se to najednou rozjelo:
Hele, tady se dá změnit barva...Jak jsi tam dal ten obrázek?..Kde jsi vzala ty rámečky? Jak to, že máš jinou barvu toho nápisu? Hustý, dá se to i otáčet..Nevíte někdo, jak zvětším písmo? Jak mám tohle smazat? Ha, už vím, jak udělat ty nálety...Jé, ukaž nám to..Procházela jsem mezi nimi a radovala jsem se spolu s nimi z každého nového objevu.
A najednou...Tak rychle se odhlašte, uklidťe si po sobě a jdeme na oběd! Zjistila jsem totiž, že je už pět minut po konci hodiny a já zrovna ten den měla dozor v jídelně.
Nééé, estě né. Já to nemám hotový! Já sem sotva začal. Ještě chvíli.
Po ujištění, že se jim nic neztratí a že dokonce mohou pokračovat doma (No jo, vlastně! Dám tam video! Změním si barvy...) byli ochotni odejít z počítačové učebny.
Zkuste to také...když se to vlastně vezme kolem a kolem vůbec se nemusíte bát, že s Prezi neumíte :-)
A kdyby se přece jen našel někdo, kdo by vyžadoval, že jej to máte naučit vy, můžete ho odkázat na návody. Podle nich se může naučit vytvářet prezentace opravdu každý.

4 komentáře:

  1. To jsou ty okamžiky, kdy člověka těší být ve škole :) A Prezi je navíc skvělá věc. Jsem zvědavá na výsledky, doufám, že se podělíš.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tady jich pár je :-)
    https://sites.google.com/site/ucimesenaberanku/informatika/7-rocnik/prezentaceonasiskole

    OdpovědětVymazat
  3. Někdy je opravdu to samotné objevování mnohem zajímavější než samotné používání. A když to platí pro nás, proč by to neplatilo pro žáky?! Výborné.

    Doporučuji si tuto hodinu pamatovat, protože ve chvílích nejvyšší nouze se hodí :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Gratuluji k úspěchu, máte šikovné žáky... :-)

    OdpovědětVymazat