neděle 18. března 2012

Matematické hry Sumdog

V poslední době se setkávám i na druhém stupni se žáky, kterým dělá problém násobilka nebo pamětné počítání do sta. Možná se mnou nebudete souhlasit, ale myslím si, že tyto početní úkony by měl žák zvládat s přehledem a rychle i v době, kdy má v kapse mobil, který může posloužit jako kalkulačka. Ano může posloužit při výpočtu složitějších příkladů, ale tahat mobil z kapsy na výpočet 7x8 je přece jen trochu nemístné. Stejně jako tento příklad počítat půl minuty nebo i déle. Proto si myslím, že i v dnešní době má procvičování rychlého pamětného počítání své místo. Jak ale žákům digitálního věku toto drilové cvičení zpříjemnit? Pojďte se mnou vyzkoušet Sumdog.
Sumdog.com je web plný matematických her, které mohou žáci začít hrát v podstatě okamžitě. Po stisknutí "play" na úvodní stránce se dostanou na stránku přihlašovací, kde vyberou "play as guest" (hraj jako host) a mohou si dále vybírat hry a procvičované oblasti. Tato cesta ale není tou nejlepší. Takovýchto různých her na procvičování počítání je mnoho (např. výběr na stránkách ZŠ Na Beránku). Somdog ale nabízí více. Po registraci, která je zdarma, může žák pozorovat svůj postup, sbírat mince, vylepšovat svůj profil, získat nadstandartní levely her. Pokud jste rodič, pomozte svému dítěti s registrací nebo se zaregistrujte jako rodič. Pokud jste učitel, můžete z webu vytěžit ještě více.
Jak na to? Zaregistrujte se jako učitel a vyberte nebo zadejte svoji školu.
Po vytvoření účtu následuje vytvoření účtů žáků. Můžete je zadat ručně nebo importovat pomocí CSV souboru. Křestní jméno, příjmení, třída. Po zadání žáků se jim automaticky vygenerují přihlašovací údaje, které lze vytisknout a rozdat.
Poté lze již pro celou třídu nebo pro jednotlivé žáky vybírat procvičovanou látku nebo i typ her, které mohou používat.
V současné době je možné vybírat z devatenácti typů her procvičujících velké množství dovedností. Jsou rozloženy do deseti levelů. První je určen pro nejmenší školáky. Obsahuje například sčítání a odčítání do deseti. V desátém levelu najdeme i taková cvičení jako rozklad jednoduchého výrazu na součin.
Pokud si nebudete vědět s nějakým nastavením rady, doporučuji velmi dobře udělanou nápovědu, která obsahuje návody na jednotlivé činnosti učitele formou videí. 
Žáci po přihlášení mohou vybrat v levém sloupečku procvičovanou oblast. V prostředním sloupečku si vyberou soupeře, pokud jim jako učitel předem nevybere vy, protože i toto je možné z učitelského účtu nastavit. Konečně v posledním, pravém sloupci, vybírají typ hry, pomocí které by si uvedenou látku chtěli procvičit.

Pro žáky obsahuje účet i mnoho dalších atraktivních prvků. Graficky mohou sledovat, které příklady jim jdou již opravdu rychle a které je ještě třeba stála procvičovat, sbírají za dokončené hry mince, kterými postupně zvyšují svůj rating. Za mince mohou potom také upravovat svoji postavičku v profilu. Toto vše, o čem jsem až dosud psala, je nabízeno zdarma.
Pokud máme učitelský účet zdarma, neuvidíme ale podrobné výsledky svých žáků (ve free verzi jou pouze dva). Pro podrobné výsledky je třeba použít placenou verzi. Cena je docela přijatelná a najdete ji zde.
Jestli tento článek malinko přispěje k lepší početní pohotovosti našich žáků, nebo alespoň k zamyšlení, jak jim podsunout početní aktivity pro ně přijatelným způsobem, budu ráda.

4 komentáře:

  1. Tenhle web jsem vždycky přeskočila. Moje chyba :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je pravda, že je spíš pro první stupeň. Ale najde se tam i něco pro druhý. Třeba ty jednoduché výrazy nebo počítání s celými čísly. Jenže v poslední době vždycky hledám, jak konečně doučit šesťáky násobilku. Tak třeba to trochu pomůže.

    OdpovědětVymazat
  3. Mne čekají šesťáci od září a ráda bych začala KhanAcademy nebo něco podobného. takže každá informace dobrá.
    A ta násobilka je tragédie :(

    OdpovědětVymazat
  4. Na Khanacademy pouštím šesťáky až v druhém pololetí, (začali jsme minulý týden) protože pro ně je toho tam málo. Na jednoduché počítání je jen pár cvičeníček. Takže až když umí alespoň destinná čísla a úhly.
    Ale tohle se dá začít hned od prvního dne :))

    OdpovědětVymazat