sobota 21. srpna 2010

"Kancelářské" programy

Někdy potřebujeme napsat jednoduchý text, jindy vytvořit tabulku nebo prezentaci. Jaké programy se nám pro jejich tvorbu nabízejí?
Samozřejmě všichni známe mnohokrát opěvovaný a mnohokrát zatracovaný Microsoft office. Tato sada programů je určitě velmi dobrým nástrojem se spoustou možností. Jeho nevýhodou je, že není zdarma. V tomto blogu se zabývám převážně technologiemi, které zdarma jsou. Co tedy může nahradit zmíněnou sadu programů? Jsou to OpenOffice. Jsou sice jednoudušší, ale věřte, že všechny běžně používané funkce v nich najdete. Může je mít opravdu každý, tedy i vaši žáci, aniž by kvůli tomu utratili nesmyslné částky.
Další, a v mém případě stále oblíbenější možností, je využítí Google dokumentů . Nenabízejí sice maximální množství různých funkcí, ale můžeme s nimi pracovat kdekoli, kde je připojení k internetu. K přístupu na Google dokumenty je nutný účet na Googlu, proto jsem radši, když žáci již mají vytvořený Gmail, jak jsem psala. Žáci nepotřebují do svého počítače instalovat žádný další program a pro jejich práci je uvedená sada postačující.
Navíc lze velmi přesně nastavit, kdo smí daný dokument upravovat, takže se nabízí možnost využití spolupráce mezi žáky. Například vytvoříme jednoduchý textový dokument s nějakou otázkou, ke které všichni žáci napíší svoji odpověď. V této aplikaci je ještě jedna "vychytávka", kterou jistě oceníme, a to je možnost zobrazení historie úprav. To pro případ, že by nějaký vtipálek chtěl například smazat spolužákovu správnou odpověď a nahradit ji nějakým nesmyslem.

Žádné komentáře:

Okomentovat