sobota 8. října 2011

Hry ve výuce matematiky a fyziky

(Článek k e-learningovému kurzu RVP_VT21)
Hry patří k životu a k životu dětí obzvlášť. S rozvojem digitálních technologií i hry digitální. Ale patří i do školy? Jsem přesvědčená, že zcela určitě ano. Vzhledem k tomu, že učím matematiku a fyziku, zajímám se hlavně o hry z této oblasti. Na výuku jednoduchého počítání existuje na internetu velké množství "mini" her, kde si žáci mohou procvičovat základní početní operace v pro ně příjemném a graficky pěkně zpracovaném prostředí. Již delší dobu sbírám odkazy na takové krátké minihry a soustřeďuji je na stránkách naší školy v sekci výukové materiály - matematika. Většina zde uvedených her je vhodná spíše pro první stupeň. Přesto se zde najde dost her, které zaujmou i nejstarší žáky základní školy. (např. Algebra vs. the Cockroaches - kde žáci hledají rovnici funkce znázorněné grafem)
Do rozvoje matematických dovedností patří i rozvoj logického myšlení. Všelijakých logických her lze najít na internetu velké množství. Mohou to být  "zdigitalizované" hry deskové, jako třeba šachy, které lze ovšem s rozvojem digitálních technologií hrát i se soupeřem, který je na druhé straně zeměkoule.  Nebo jsou to hry, které známe v papírové podobě - třeba SUDOKU. O něm jsem napsala krátký článek na webu pro žáky. Často používáme také různé geometrické hlavolamy - např. zápalkové, spojovačky nebo třeba tangram.
Hry zařazuji v hodině většinou jako zpestření v krátké ukázce. Žáci si zkusí, jak se hra hraje, a chvilku si hrají,  ale nemají na hraní dostatek času... A tak si hru pustí doma, protože chtějí vyzkoušet, jestli se dostanou dál nebo budou mít větší skóre atd. Kdybych jim vytiskla třicet příkladů na papír za domácí úkol, určitě by se na mě dívali dost naštvaně. Při hře jich mnohdy spočítají mnohem více.
V čem je hra tak přitažlivá? Hry mají pěknou grafiku, poskytují odměny a je hned vidět výsledek, můžeme hrát s neznámým protivníkem nebo i s kamarádem, takže poskytují radost z vítězství někdy i z vítězství nad sebou - třeba u hlavolamů. Mnozí z mojich sedmáků berou jako hru třeba i cvičení na Khan Academy a jsou ochotní procvičovat matematiku i doma.
Ve fyzice používáme různé hry založené na směrování paprsků, hry využívající gravitaci, magnetismu nebo online napodobeniny hry Crayon Physics Deluxe třeba magic pen. Další fyzikální hry lze najít na webu physicsgames.
Teď, při psaní článku, jsem si uvědomila, že nemáme u nás na školním webu žádné hry zaměřené na fyziku. Že bych si šla ty odkazy utřídit?

10 komentářů:

  1. Právě jste mě inspirovala k přidání nové sekce "Dějepisné hry" na můj osobní web. Mám tam všelicos, ale tohle ještě ne. Musím na tom zapracovat. Děkuji :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělé. Už vím, kam budu moci odkázat kolegy dějepisáře až si budou stěžovat, že na dějepis nic není :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dovolím si připojit oslavný komentář. Paní Zárubová, vaše snaha pomáhat kolegům je obrovským přínosem. Bráním se jen těžko pokušení vás požádat o svolení k převzetí vašeho článku Spomocníkem. Myslím ale, že by to nebylo správné. Jen ať se všichni naučí chodit na váš blog! Spokojím se tedy s pouhou upoutávkou ve své zítřejší přehledové zprávě. Dík za skvělou práci.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem trošku zapracoval na té nové sekci, tady je malá ochutnávka: http://www.davidmikolas.cz/dejepis_hry.html. Přehled budu postupně rozšiřovat. Tímto zdravím Vaše kolegy dějepisáře :-). Za další tipy bych byl vděčný.

    OdpovědětVymazat
  5. Dějepisných her je hodně tady: http://www.bbc.co.uk/history/interactive/games/, ale nevím jestli jste z tohoto zdroje už nečerpal pro váš přehled.

    OdpovědětVymazat
  6. Pane Mikoláši, ta vaše ochutnávka rozhodně není malá :-). Snad vám nebude vadit, když přidám na naše školní stránky odkaz na váš web.

    OdpovědětVymazat
  7. Jenom tiše zírám na tu smršť :) - matiky i dějepisu.
    Tohle není klasická hra, ale třeba se bude ho dit http://www.orloj600let.cz/cs/index.shtml

    OdpovědětVymazat
  8. A ještě pár puzzlíků, jak jsme je dělali loni v dějepise - http://fur.ly/66hv a nějaké hádanky http://fur.ly/4jym

    OdpovědětVymazat
  9. Panu Vonáškovi děkuji za tipy, paní Zárubové sděluji, že s umístěním odkazu na moje webovky na stránkách ZŠ nadšeně souhlasím a je mi ctí, Jitce děkuji za puzzlíky.

    OdpovědětVymazat
  10. Kolegové díky za tipy, projednám s lektorským týmem zařazování do kurzů věnovaných využivání ICT ve výuce - dle předmětu.

    OdpovědětVymazat